İşlemci'nin Özellikleri

İşlemci Nedir Ne İşe Yarar?

İşlemci, kısaca bilgisayarın beynidir. Yani insanı nasıl beyin yönetiyorsa ve organlarının düzenli bir şekilde iletişimini, çalışmasını sağlıyorsa işlemci de bilgisayarı yönetiyor, parçaların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
İşlemci için söylenen farklı isimler vardır. Bunlar CPU, mikroişlemci, MİB gibi kelimelerdir. Aslında hepsi aynı şeyi ifade etmektedir. Bazıları arama motorları üzerinden araştırma yaparken islemci nedir şeklinde arama kutusuna yazıyorlar. Ama ne olursa olsun arama motorları o konuda bize doğru sonuçlara ulaştırıyor.
CPU kelimesi, Central Processing Unit kelimelerinin baş harflerinin alınarak bir araya getirilerek oluşturulmuş bir kelimedir. Central Processing Unit Türkçe’de merkezi işlem birimi anlamına gelmektedir. Anlayacağınız üzere MİB kelimesi de bu kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur.

    İşlemci Nasıl Çalışır – İşlemcinin Yapısı Nasıldır?

İşlemciler bilgileri ve komutları işlerken 1 ve 0 olmak üzere dijital bilgi yapısını kullanırlar. Aslında bu 1 ve 0’lar mantıksal değerlerdir. Elektrik varsa 1 yoksa 0 olarak düşünme mantığıdır. Bu 1 ve 0’lara bilgisayardaki en küçük bilgi yani bir denilmektedir. İşlemciler bilgileri bit bit işlerler.
İşlemcinin yapısında milyonlarca transistör denilen yarı iletken elektronik devre elemanları bulunmaktadır. O kadar transistör işlemcinin içine nasıl konulmuş diye düşündüğünüzün farkındayım. Gelişen teknolojiyle beraber kullanılan nano teknoloji ile mümkün olabilen bir durumdur.
İşlemciler yapılarında bulunan belleklerde sakladıkları komutları dışarıdan gelen istek ve uyarılara göre çalıştırmaktadırlar. Bütün dışarıdan gelecek komutlar, istekler işlemcinin anlayacağı bir şekle dönüştürülür. Bu işlemler işlemcinin bellek yapısındaki komut seti sayesinde gerçekleşir.
                                İşlemci Hızı Nedir?
İşlemci hızı, bir bilgisayar işlemcisinin 1 saniyede yaptığı işlem sayısıyla ifade edilir. İşlemciler 1 saniyede milyarlarca işlem yapma hızına sahiptir. İşlemci hızı Hertz(Hz) ile ifade edilmektedir. Hertz saniyede işlemcinin saniyedeki çevrim yani işlem sayısını belirtmektedir. Mesela 3.2GHz hıza sahip olan bir işlemci saniyede 32000000000 işlem sayısı demektir. 1GHz=1000000000Hz demektir.

                                  İşlemci Çeşitleri
  • Intel Core i7 Processor.
  • Intel Core i5 Processor.
  • Intel Core i3 Processor.
  • Intel Core 2 Duo Processors for Embedded Computing.
  • Quad-Core Intel Xeon Processor 5300 Series.
  • Dual-Core Intel Xeon Processor 5100 Series.
  • Dual-Core Intel Xeon Processors LV and ULV.
  • Intel Core Duo Processors.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anakartın Özellikleri

Bilgisayar Kasası'nın Özellikleri